En vecka. viktkoll 1 ( eller egentligen 2, men den första var bara nyfikenhet )

Vikt: 112 kg ( -4,4 kg )

Nu har första veckan gått och jag har knappt ont längre, såvida jag inte gör dumma saker, som försöker sätta mig upp utan att använda händerna ( sånt man gör utan att tänka sig för ). Däremot kliar såren fortfarande.

Det enda nu är att jag skulle vilja orka mer än jag gör. Enkla hushållssysslor kan jag bara göra en i taget och sedan vila, vilket är mycket frustrerande!

Var idag och köpte sp12 mot den dåliga andedräkt jag fått, hoppas det bara är en fas! Fast om jag inte minns fel fick man dålig andedräkt sist jag gick på soppdiet oxå, så det löser sig nog när jag börjar äta vanlig mat igen.

Trött..

.. är väl hur jag ständigt känner mig just nu.. och känslig som jag vet inte vad... Fast det har nog med tröttheten att göra, jag brukar bli så när jag är trött.

Ni som läst bloggen tidigare ser nog att vissa delar har tagits bort, men bitarna kring operationen, och hur jag mår efter står till största del kvar!

En sak som alla andra som var med på mitt gruppmöte innan operationen reagerade på, men som inte stör mig, är att man under en tid efter operationen måste ta fragmin sprutor. Fragmin är en blodförtunnare för att förhindra blodproppar, och eftersom jag fick en propp som vandrade till lungan för 2 år sedan är den extra viktig för mig. Jag ska ta sprutan varje kväll i 3 veckor, alla andra klarar sig nog på typ 1 vecka eller så...

En annan sak jag kom på att jag inte skrivit är om mina matvanor nu under sopp-perioden, Till Frukost äter jag youhurt vid 8, sedan kl 10 äter jag typ nutrilett eller liknande. Klockan 12 är det lunch och då blir det varm soppa, sedan äter jag mellis vid 3 som består av nyponsoppa eller nutrilett. Klockan 6 är det varm soppa till middag och kl 9 blir det nyposoppa eller nutrilett igen. Det är nog bra att ha fasta tider, för annars glömmer man lätt eftersom man inte är hungrig. Enda gången jag är hungrig är på morgonen,

Avföring, xxx och annat alla inte vill veta nåt om

Jag har börjat bajsa.. hela tiden! Men inte mer är nån tsk åt gången.. hoppas det kommer bli bättre, annars blir det jobbigt på jobbet! Det är nog en kombo mellan soppdiet, operation och medicinerna.

Jag har även haft sex med sambon, lite knöligt med vad som går och inte, men väldigt bra! Allt gick toppen!

Däremot har jag försökt dra ner på värktabletterna eftersom jag vill klara mig utan dem så mycket som möjligt.
Imorgon är det vila... och kanske ta mig en dusch.., är ensam hemma.

dag 2 hemma

Idag började jag dagen  med att äta yougurt till frukost, tyvärr åt jag den nog för fort eftersom den resulterade i min första "dumping". Dumping är inte bekvämt, men det gick fort över. Hjärtklappning, illa mående, kallsvettning och känsla av att man ska svimma, men när jag legat en minut eller två gick det över.

Senare på dagen kom mamma hit och underhöll mig, vi gick till affären och handlade lite, sedan var jag helt slut och fick ligga på soffan.

Vägde mig idag på eftermiddagen, och även om det säkert bara är vätska och så, så hade jag gått ner 3,2 kg redan! Men en riktig vikt prognos kommer först på tisdag.. en gång/vecka har jag tänkt mig och foton ska det väl bli en gång/mån. Fast jag måste ta ett kort på magen med alla plåster.. 7 st är det totalt! Dessutom står det GBP på magen... hihi


Opererad

Kom just hem från sjukhuset, det är drygt 2 dygn sedan operationen och jag mår faktiskt riktigt bra.. Känner mig lite stel i kroppen och öm om magen, men inte så farligt som jag trodde! Det värsta just nu är orörligheten och att det kliar i såren. eftersom de börjar läka.  

Imorgon är det dags!

Vikt: 116,4 kg

Jaha,,, då var det dags, det är väldigt nervöst nu, men inte så mycket operationen som livet efter. Det är ju där alla stora förändringar kommer ske. Men det kommer nog att gå toppen bra!
Vet inte vad jag ska skriva, hjärnan känns fylld till bristningsgränsen med tankar, men inget vill komma ut!
Skriver väl igen när jag kommer hem, eller så fort jag orkar i alla fall!

två dagar kvar...

Eller.. snarare två kvällar, en dag! Börjar bli galet nervös, sådär nervös att jag vill blåsa av alltihop, men samtidigt vet jag att det är ju vad jag vill, så att blåsa av det nu skulle vara värre i längden. Imorgon har jag semester och ska spendera dagen med att packa prylar att ha med mig till sjukhuset och handla så jag har soppor hemma när jag kommer hem!

Fakta gastrisk bypass

Kom på att bara för att man läser detta vet man kanske inte vad en gastrisk bypass är, så här kommer lite fakta från Danderyds sjukhus hemsida, vilket är det sjukhus där jag ska göra min operation.
Vll man veta ännu mer kan man kolla på de filmer med information som finns på http://www.orebroll.se/uso/pagewide____19886.aspx

Information om övervikt


 
När övervikt diskuteras används måttet body mass index (BMI). Detta index ger en bättre uppfattning om graden av övervikt jämfört med endast vikt i kg, som inte tar hänsyn till längden. BMI räknar man ut genom att dividera sin vikt i kg med sin längd (meter) i kvadrat. Man anser idag att BMI mellan 18 och 25 är normalt. BMI mellan 25 och 30 utgör lätt övervikt. BMI mellan 30 och 35 utgör övervikt och att BMI över 35 utgör kraftig övervikt. I Sverige har ca 10 % av befolkningen ett BMI över 30 och är således överviktiga. 

Flera undersökningar har visat att det är farligt att vara överviktig. Sett ur ett helhetsperspektiv (det går aldrig att uttala sig om den enskilda patienten) så löper man som överviktig en ökad risk att dö i förtid och även att drabbas av många av våra vanliga folksjukdomar. Risken att insjukna i sockersjuka (åldersdiabetes), hjärt-kärlsjukdomar, olika former av cancer och ledbesvär är kraftigt förhöjd hos överviktiga.

Målsättningen med all behandling av övervikt är att den viktnedgång som behandlingen resulterar i skall leda till en minskad risk att insjukna i sjukdomar associerade med övervikt. Det är oftast omöjligt att med operation åstadkomma "normalvikt" hos en kraftigt överviktig person, syftet är istället att minska övervikten i sådan grad att hälsoriskerna minskar kraftigt. Operationen kan således inte ses som ett kosmetiskt ingrepp.


Behandling av övervikt

Stommen till all behandling av övervikt är kost- och motionsråd kopplat till någon form av beteendeförändring. Om denna behandling inte fungerar finns det receptbelagda mediciner som påverkar aptit och upptag av näring ifrån tarmen. Dessa två behandlingsformer erbjuds av din husläkare och vi har som krav att man skall ha genomgått ett seriöst behandlingsförsök hos sin husläkare (eller motsvarande) innan operation blir aktuell.

Vi har följande krav inför kirurgisk behandling:
BMI över 35 kg/m² där samtidig förekoms av sjuklighet kopplad till övervikt    stärker operationsindikationen.
18-60år (vid ålder över 60 år sker en individuell prövning)
Kraftig övervikt under en längre tid.
Seriösa försök till viktnedgång hos husläkare eller motsvarande.
Man skall som patient kunna förstå och klara av de förändringar i matvanor och livsstil som operationen medför.
Missbruk av narkotika eller alkohol får ej förekomma.


 

 


Gastric bypass

Vid Danderyds sjukhus opereras ca 250 patienter för övervikt varje år. Den operation som vi utför heter gastric bypass. Vi utför operationen med titthålskirurgi (laparoskopi) i 95 % av fallen. Operation innebär att man helt delar av den övre delen av magsäcken och att man till denna lilla magsäcksdel kopplar upp tunntarmen. Detta innebär att större delen av magsäcken kopplas förbi och att maten åker direkt ner till tunntarmen från den lilla magsäcksresten (se figur). Vid gastric bypass tvingas man således att äta lite varje gång, då man har en liten ficka som rymmer 30 ml och att man inte kan ta upp lika mycket näring då en del av tunntarmen är bortkopplad. Gastric bypass kan vara extra bra hos patienter vars övervikt beror på ett stort intag av "flytande kalorier" till exempel läsk. Intag av läsk (och andra sötsaker) vid gastric bypass kan ge upphov till att man känner sig så illamående och svimfärdig (dumping) vilket leder till att man låter bli att dricka läsk och då går ned i vikt. Operationen är bra för överviktiga patienter som har mycket besvär med uppstötningar och halsbränna då större delen av magsäckens magsyra helt leds bort från matstrupen. Viktnedgången efter en gastric bypass är ca 30-35%.
 


Risker med operation

Kraftig övervikt innebär i sig att man har en ökad risk vid operation. Vid all kirurgi finns en risk för komplikationer som blödning, proppar i benen eller till lungan, och sårinfektion.
Vi har följande komplikationsfrekvenser:
Blödning eller läckage som gör ny operation nödvändig 2-3%
Operation mot tarmvred behövs hos ca 5% efter operation
Dödsfall till följd av komplikation är 0,2%

På lång sikt finns även risk för andra komplikationer:
Efter gastric bypass finns risk för vitamin- och mineralbrist och vi rekommenderar alla våra patienter att ta ett vitamin- och mineraltillskott. Speciellt stor risk för B-vitaminbrist föreligger varför du kommer få recept för detta och vi mäter halterna i blodet efter operation. Det finns också risk för kalkbrist och i sällsynta fall järnbrist. Vid gastric bypass kan mat i sällsynta fall fastna i kopplingen mellan fickan i magsäcken och tunntarmen vilket nödvändiggör gastroskopi för att avlägsna matbiten. Bristande viktnedgång och viktuppgång på långsikt är en "komplikation" till kirurgin. Detta orsakas oftast av att man som patient inte ändrat sitt ätbeteende tillräckligt för att operationen skall fungera. Trots att man är opererad finns det möjlighet att äta fel och för mycket fel mat. Om man äter godis hela dagarna så går man inte ner i vikt.


Hur står det egentligen till med välbefinnandet hos patienter som opererats för övervikt?

Sedan början på 80-talet utförs framför allt överviktsoperation på magsäcken vid Danderyds sjukhus. Den vanligaste operationsmetoden som utförs på magsäcken heter "Gastric Bypass" (GBP). Följden av en överviktsoperation är att patienten inte kan äta så mycket mat åt gången och därför går ned relativt mycket i vikt, rätt snabbt.


Förberedelse för livet efter

Att vara så förberedd som möjligt inför operationen och hur livet kommer att bli efteråt är en viktig kvalitetsfaktor. De patienter som ska opereras för övervikt, träffar en av oss på obesitasmottagningen för ett gruppsamtal, en till två veckor före operationen. Under det timmeslånga samtalet informerar vi om alla praktiska detaljer, såsom smärtbehandling, vad man får äta och om man har förstått vad operationen innebär för beteendeförändring. Före operationen får man också träffa dietisten, som går igenom kosthållningen efter operationen. Proväta en måltid, som har precis den storleken som man kommer att kunna äta hädanefter. Dessa träffar är oblikatoriska för att få sin operation utförd.


Återbesök 

7 veckor efter operationen är första tillfället för ett återbesök till obesitasmottagningen. Under uppföljningssamtalen finns det mycket att tala om. Till stor del handlar det om vikt, hur det går med maten, hur såret ser ut och hur du mår. Men vi talar också om den psykosociala situationen, hur det fungerar i familjen och på arbetet och vi försöker sporra dig att komma igång med motion. Det kan vara svårt psykiskt att gå ned så mycket i vikt. Du ser ut som en ny människa och det kan börja ställas krav på dig, som det inte gjorts tidigare. Omgivningen ser att du ser annorlunda ut, men oftast upplever man sig fortfarande som kraftigt överviktig. Psyket hinner inte med den fysiska förändringen. Vi har märkt att när "smekmånaden" är över, mellan sex och nio månader efter operationen, kommer det ofta mycket psykiskt in i bilden. Vi har därför ett bra samarbete med vår kurator.


Flera återbesök

Nästa återbesök blir till dietist, 6 månader efter operationen.
Återbesök till obesitasmottagningen blir vid årskontrollerna, vilka är 1, 2 samt 5 år efter operationen.

En stor del av jobbet innebär också telefonrådgivning. Du kan ringa när som helst. Är vi inte på mottagningen, arbetar vi på avdelningen.



Fakta

Livskvaliten ökar och hälsoriskerna minskar.
Minskat matkonto, men i gengäld ökat klädkonto, blir oftast den rent ekonomiska effekten för personer som opereras för övervikt. Men den absolut viktigaste följden är att risken att insjukna i åldersdiabetes, hjärt-kärlsjukdomar, olika former av cancer samt ledbesvär minskar avsevärt samt att patienten får ökad livskvalitet. Målet med all behandling av övervikt är därför att viktnedgången ska leda till att risk att insjukna i sjukdomar associerade med övervikt minskar. Det är oftast omöjligt att med operation åstadkomma "normalvikt" hos en kraftigt överviktig person, syftet är istället att minska övervikten i sådan grad att hälsoriskerna minskar kraftigt. Operationen kan således inte ses som ett kosmetiskt ingrepp.

För att opereras för övervikt ska man ha en BMI (body mass index)över 35 och de ska ha provat andra seriösa viktminskningsmetoder såsom viktväktarna eller medicinering. 

GBPoperationen innebär att man skapar en liten ficka och att man till denna ficka kopplar upp tunntarmen. Detta innebär att större delen av magsäcken förbikopplas och att maten åker direkt ner till tunntarmen från den lilla fickan. Vid gastric bypass tvingas man således att äta lite, då bara en liten del av magsäcken är inkopplad, och att man inte kan ta upp lika mycket näring från födan då en del av tunntarmen är bortkopplad.


2 veckor kvar...

Vikt: ca120 kg

Tänkte starta en blogg om att göra en gastisk bypass operation. Idag är det 2 veckor kvar till operationen och jag har gått igenom alla "inför" möten med läkaren, sköterskorna, dietisten och narkosläkaren. Det är lite läskigt, men samtidigt är jag väldigt glad. Det är en stor operation och en stor livsomställning, men samtidigt en chans att bli av med dessa kilon jag bär på och ett sätt att tvinga mig själv till en livsstilsförändring som jag inte lyckats med på något annat sätt.

Dieter och kurer har inte funkat för mig. Vet inte om det varit för lite självkontroll eller vad det beror på. Jag har gått ner en del, men efter ett tag har jag tröttnat och ätit fel och därför gått upp igen. Jag tror verkligen att detta komer att funka i det långa loppet.

Som sagt är jag väldigt glad att jag ska få göra denna operation, men det är läskigt oxå! Jag vet att det kommer göra ont i början, det är ju trots allt en operation, men hur ont? Kommer det bli väldigt jobbigt att inte kunna äta vad/hur jag vill? Fast efter en och en halv månad ska jag j börja äta "vanlig" mat igen, men hur vanlig kommer den kunna bli, är den för fet eller för mycket kolhydrater kommer jag ju må dåligt ( "dumping" ). Men samtidigt är det väl lättare att låta bli det som är dåligt för en om man mår fysiskt dåligt av det än om man bara vet att det inte är bra!

Men mest av allt är jag glad.. can't wait!!! Det ska bli så skönt att få det gjort så man kan börja äta soppa.. sedan puré.. och sen riktig mat och få gå ner alla dessa kilon man går och bär på!
Såhär såg jag ut den 31 januari, alltså ca 2 mån före operationen.

RSS 2.0